Appel kaneel ontbijt crumble + mijn mening over biologisch eten

Appel kaneel ontbijt crumble, mening biologisch eten, Informatie biologisch eten, Biologische keurmerken, Beaufood recepten, Gezond ontbijt, Ontbijten zonder brood, Hoe te beginnen met biologisch eten, Gezonde foodblogs

Biologisch eten. We weten allemaal dat biologische producten goed voor ons zijn en daarbij ook voor het milieu. Maar waaróm precies? Waarom zouden we een paar euro meer neerleggen voor bio boodschappen? Ten eerste is dit natuurlijk een persoonlijke keuze en eerlijk is eerlijk, biologische producten zijn nu eenmaal iets prijziger. Maar is dit eigenlijk wel zo? Zijn er manieren om op een betaalbare manier vaker biologisch te eten? Hieronder vertel ik je mijn persoonlijke mening hierover. Ik ben erg benieuwd naar die van jou dus praat vooral mee in de comments.

Het grootste misverstand over een biologische lifestyle is dat je biologisch eet of je doet het niet. Onzin, ik vind het al geweldig als je één ingrediënt per week kiest en erover nadenkt waar het eigenlijk vandaan komt en hoe het in de winkel is gekomen. Neem bijvoorbeeld vlees. Ik verdiep mezelf al een hele tijd in de herkomst van vlees (met name kip en rund) en daardoor kies ik zoveel mogelijk, al dan niet alleen nog maar, voor biologisch vlees. En ja, daar betaal je een hogere prijs voor omdat dit product is geproduceerd met aandacht voor jou, de dieren en het milieu. Ik betaal hier graag iets meer voor en het gevolg was dat ik vanzelf minder vlees ging eten. Op dit moment kook ik thuis 80% van de tijd vegetarisch. Kwaliteit boven kwantiteit it is hier in huis.

Appel kaneel ontbijt crumble, mening biologisch eten, Informatie biologisch eten, Biologische keurmerken, Beaufood recepten, Gezond ontbijt, Ontbijten zonder brood, Hoe te beginnen met biologisch eten, Gezonde foodblogs

Appel kaneel ontbijt crumble, mening biologisch eten, Informatie biologisch eten, Biologische keurmerken, Beaufood recepten, Gezond ontbijt, Ontbijten zonder brood, Hoe te beginnen met biologisch eten, Gezonde foodblogs

Nu het is niet zo dat mijn hele boodschappenmand vol ligt met biologische producten. Mijn beste tip om op een hele makkelijke manier een duurzame keuze te maken? Eet wat het seizoen je te bieden heeft. Seizoensgroenten en fruit zijn smaakvol en ook nog eens vaak in de aanbieding. Helemaal goedkoop shoppen? Ga dan eens langs bij een boer. Ik woon in hartje Utrecht dus ik ben niet omringt met een scala aan boeren, maar op een kwartiertje fietsen zijn een paar moestuinen te vinden waar de moestuinders hun oogst verkopen voor een prikkie. Voor een paar euro heb jij voor een hele week aan verse groenten, fruit, honing, vers fruitsap, aardappelen en ga zo maar door. Zo heb je in Amsterdam de Fruittuin van West. In 2014 toverden Wil en Lisan Sturkenboom een stuk land om tot een biodynamische speeltuin waar je zelf fruit kunt plukken, boodschappen kunt doen in hun bio-winkel of kunt lunchen in het tuincafé. Anyhow, hoe graag je hier ook elke dag heen wilt voor de boodschappen, de meeste biologische keuzes vinden toch vaak plaats in de supermarkt.

Appel kaneel ontbijt crumble, mening biologisch eten, Informatie biologisch eten, Biologische keurmerken, Beaufood recepten, Gezond ontbijt, Ontbijten zonder brood, Hoe te beginnen met biologisch eten, Gezonde foodblogs

Europees biologisch keurmerk

Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’ van het Europees biologisch keurmerk. Om te laten zien dat een product biologisch is, moet het verplicht het Europese keurmerk dragen. Zo weet je zeker dat het goed zit en dat je bijdraagt aan mens, dier en milieu. Daarnaast heb je nog twee keurmerken die nog een stapje verder gaan, namelijk het EKO-keurmerk en Demeter-keurmerk. Maar wat zijn nou mijn grootste redenen om vaker te kiezen voor biologische producten?

Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.

In biologische producten zitten geen genetisch gemodificeerde organismen (GGO) en synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook zijn onnatuurlijke conserveermiddelen niet toegestaan. Dat maakt eten biologisch en écht veel lekkerder.

Er wordt geen kunstmest gebruikt, waardoor planten in hun eigen tempo kunnen groeien.

Elke plant staat met zijn wortels in echte grond. De grond zit barstensvol voedingsstoffen, die de plant weer kan opnemen.

Ik ben benieuwd hoe jij tegen biologisch eten aankijkt. Koop jij (wel eens) bio producten en zo ja, welke en waarom? Let me know :D Hieronder vind je het ontbijt recept voor een heerlijke appel kaneel ontbijt crumble. Mét biologische appeltjes natuurlijk ;)

Appel kaneel ontbijt crumble, mening biologisch eten, Informatie biologisch eten, Biologische keurmerken, Beaufood recepten, Gezond ontbijt, Ontbijten zonder brood, Hoe te beginnen met biologisch eten, Gezonde foodblogs

Appel kaneel ontbijt crumble, mening biologisch eten, Informatie biologisch eten, Biologische keurmerken, Beaufood recepten, Gezond ontbijt, Ontbijten zonder brood, Hoe te beginnen met biologisch eten, Gezonde foodblogs

Appel kaneel ontbijt crumble, mening biologisch eten, Informatie biologisch eten, Biologische keurmerken, Beaufood recepten, Gezond ontbijt, Ontbijten zonder brood, Hoe te beginnen met biologisch eten, Gezonde foodblogs

Dit heb je nodig voor deze appel kaneel ontbijt crumble / 2 personen

  • 2 biologische appels – 400 gr totaal
  • 60 gr havermout
  • 40 gr amandelmeel
  • 1 el kokosvet
  • 1 flinke tl kaneel
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 1 el honing
  • optioneel: een dot zure room voor eroverheen

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Snijd de appel in kleine blokjes. Neem een kleine ovenschaal (die van mij is 18 cm) en doe daar de appelblokjes in. Breng op smaak met kokosbloesemsuiker en kaneel en hussel de boel even door elkaar.

Meng in een kommetje met je handen havermout, amandelmeel, kokosvet en honing. Kneed goed door elkaar en verkruimel het daarna over de appel in de ovenschaal.
Zet de crumble een half uurtje in de oven.

Serveer de appel crumble met een dot zure room en eventueel extra honing!

Appel kaneel ontbijt crumble, mening biologisch eten, Informatie biologisch eten, Biologische keurmerken, Beaufood recepten, Gezond ontbijt, Ontbijten zonder brood, Hoe te beginnen met biologisch eten, Gezonde foodblogs

 

Dit artikel is een samenwerking met Bio lekker voor je, een campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie.

11 Comments
  1. Ik vind je rede over biologisch heel mooi alleen zolang er geen goede controle is op met name vlees heb ik er geen vertrouwen in.
    Want een bio boer mag overal zijn gras inkopen.
    En ja officieel mag daar geen kunstmest in zitten maar ik heb met eigen ogen gezien dat die boer dan bij een andere boer haalt die niet biologische is. En dan per keer paar balen haalt en die meteen opvoert dus daar gaat je bio maar omdat het niet geregistreerd is mag hij zijn vlees gewoon als bio verkopen. En kwa dierenwelzijn heb ik daar ook mijn grote twijfels over.

    Ik denk dat bio aan zich met vlees niet het doel moet zijn maar haal je vlees het liefst bij de bron dan kan je zien hoe die boer omgaat met zijn dieren. En ben je de grote vrachtwagen kilometers kwijt.

    1. Ben ik helemaal met je eens! In de ideale wereld haalt iedereen zijn of haar vlees bij de bron, maar dit is gewoon niet voor iedereen mogelijk. Daarom vind ik het fijn dat er keurmerken worden gehanteerd in de supermarkten. Wat betreft de ‘bio regels’: net zoals in het echte leven zullen er altijd mensen zijn die de regels niet helemaal na komen. Heel jammer.. Feit blijft wel dat je beter af bent met biologisch vlees dan met goedkoop plofvlees, gekeken naar het milieu en dierenwelzijn. En ja, het kan altijd beter! Zoals helemaal geen vlees eten bijvoorbeeld. Maar voor iedereen die net als ik die wel graag af en toe een stukje vlees, vind ik het fijn dat er steeds meer duurzame en biologische producten in de supermarkten te vinden zijn :)

  2. Wat leuk dat je hier aandacht aan besteedt. :) We eten hier zoveel mogelijk biologisch. Groenten en fruit sowieso onbespoten uit eigen tuin. Vlees kopen we 95% biologisch (soms is de bio versie niet voor handen) en in de supermarkt kopen we altijd de biologische variant. Scheelt ook een hoop kiezen want daar is er meestal maar 1 van haha. Dus ja, we betalen wat meer, maar zo’n fijn idee dat er geen troep in zit en het ‘puur’ natuur is. Beter voor je lijf en voor de natuur! :) #biozondergeitenwollensok

  3. Hi Beau,

    Super dat je je inzet voor biologische producten. Zet me weer aan het denken om er vaker op te letten.
    Zelf ben ik sinds kort helemaal vegetarisch aan het eten omdat ik het voor mezelf niet meer goed kon praten dat biologisch vlees beter is.. Ook veel van deze dieren leven onder slechte omstandigheden. Een tipje van mij, kijk de docu ‘Game changers’ op Netflix.

    Nu ga ik lekker je appelcrumble maken, Thanks voor het recept!

    Liefs Hilde

    1. Dat geloof ik best.. Ik vind het super interessant om hier meer over te weten te komen dus bedankt voor de docu tip! Die ga ik zeker kijken :) Liefs, Bo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.