...

Appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten

Appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten

door | okt 4, 2020 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 0 Reacties

appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten

Deze appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten is heerlijk voor bij de koffie of als dessert met een bolletje vanille ijs erbij. Een galette is een echte Franse klassieker. Je kunt ‘m het best beschrijven als een ronde open taart die je zowel met zoete als met hartige ingrediënten kunt vullen. (Vorig jaar maakte ik deze hartige variant met tomaat, honing en feta. Ook echt een aanrader om te maken!) Dit keer ging ik voor een zoete versie gemaakt met appelschijfjes, kaneel en gekarameliseerde pecannoten. Ook fijn: deze appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten heb je echt zó gemaakt. Je rolt het amandeldeeg uit tot een ronde vorm (je hebt geen vorm nodig, alleen een bakpapiertje!), legt de ingrediënten erop en je vouwt de randjes van het deeg om. Verder doet de oven het werk voor je. Easy peasy right?

appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten

Bodem van amandelmeel

Zoals altijd heb ik geprobeerd om deze Franse klassieker zo voedzaam mogelijk te maken. Dat wil zeggen; zonder enorme hoeveelheden boter en bakken suiker. En dat is gelukt! Voor de taartbodem maakte ik een glutenvrij deeg gemaakt van amandel- en boekweitmeel. Door het amandelmeel heeft deze taart een heerlijke nootachtige smaak, die perfect matcht bij de zoete pecannoten en kaneel appeltjes. Deze amandel galette bevat minimaal boter en is enkel gezoet met appeltjes en een kleine hoeveelheid kokosbloesemsuiker. Kortom: een heerlijke taart waar je gerust twee stukken van kunt eten!

appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten

appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten

Dit heb je nodig voor deze appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten

  • 150 gr amandelmeel
  • 75 boekweitmeel
  • 1 ei + 1 eiwit
  • 2 el maïzena + 1 extra el
  • 1 tl bakpoeder
  • rasp van een halve citroen
  • 60 gr roomboter
  • 2 appels
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 1 tl kaneel

Voor de gekarameliseerde pecannoten

  • 75 gr pecannoten
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 1 el roomboter

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een stuk bakpapier klaar.

Begin met het deeg. Doe de amandelmeel, boekweitmeel, het eiwit, 2 eetlepels maïzena, bakpoeder, roomboter en citroenrasp in een kom en kneed met de hand tot een deegbal. Let op! Het deeg is suikervrij. Wil je een wat zoeter deeg? Kneed dan wat kokosbloesemsuiker of honing door het deeg.

Verwijder het klokhuis van de appels, snijd ze in vieren en daarna in dunne plakjes. Meng de appelplakjes in een kom met de kokosbloesemsuiker, de overige eetlepel maïzena en kaneel.

Leg het deeg op een stuk bakpapier. Vorm met de hand een ronde platte vorm van de deegbal. Het deeg kan wat breekbaar zijn (dit komt door de amandelmeel) en daarom gebruik ik geen deegroller. Met de hand werkt beter. Strooi wat amandelmeel over het deeg en verdeel de appeltjes erover. Laat een stukje van de randen vrij. Vouw de randen om en bestrijk met losgeklopt ei.

Bak de amandel galette 25 tot 30 minuten in het midden van de oven.

Maak ondertussen de gekarameliseerde pecannoten. Smelt de roomboter in de pan en roer het kokosbloesemsuiker erdoor. Voeg de pecannoten toe en roer al omscheppend zo’n twee minuten. Haal de noten uit de pan en laat afkoelen.

Haal de galette uit de oven en strooi de gekarameliseerde pecannoten erover. Serveer naar wens met een klodder room, een eetlepel volle kwark of een bolletje ijs!

appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer
Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus. Heerlijk als side dish bij sushi, als luxe borrelhap óf gewoon lekker als gezonde avondmaaltijd met een portie rijst en gestoomde broccoli erbij! Tataki is een bereidingswijze waarbij je tonijn (of een ander soort vis of vlees) kort...

Lees meer
Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Ik heb weer een barbecue topper hoor lieve mensen! Ik ben enorm fan van makkelijk te bereiden barbecue gerechten die er tóch lekker culinair uitzien. Vaak is het een kwestie van het gerecht een beetje gezellig opmaken en het combineren van een paar eenvoudige...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *