Deze appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten is heerlijk voor bij de koffie of als dessert met een bolletje vanille ijs erbij. Een galette is een echte Franse klassieker. Je kunt ‘m het best beschrijven als een ronde open taart die je zowel met zoete als met hartige ingrediënten kunt vullen. (Vorig jaar maakte ik deze hartige variant met tomaat, honing en feta. Ook echt een aanrader om te maken!) Dit keer ging ik voor een zoete versie gemaakt met appelschijfjes, kaneel en gekarameliseerde pecannoten. Ook fijn: deze appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten heb je echt zó gemaakt. Je rolt het amandeldeeg uit tot een ronde vorm (je hebt geen vorm nodig, alleen een bakpapiertje!), legt de ingrediënten erop en je vouwt de randjes van het deeg om. Verder doet de oven het werk voor je. Easy peasy right?
Bodem van amandelmeel
Zoals altijd heb ik geprobeerd om deze Franse klassieker zo voedzaam mogelijk te maken. Dat wil zeggen; zonder enorme hoeveelheden boter en bakken suiker. En dat is gelukt! Voor de taartbodem maakte ik een glutenvrij deeg gemaakt van amandel- en boekweitmeel. Door het amandelmeel heeft deze taart een heerlijke nootachtige smaak, die perfect matcht bij de zoete pecannoten en kaneel appeltjes. Deze amandel galette bevat minimaal boter en is enkel gezoet met appeltjes en een kleine hoeveelheid kokosbloesemsuiker. Kortom: een heerlijke taart waar je gerust twee stukken van kunt eten!
Dit heb je nodig voor deze appel kaneel galette met gekarameliseerde pecannoten
- 150 gr amandelmeel
- 75 boekweitmeel
- 1 ei + 1 eiwit
- 2 el maïzena + 1 extra el
- 1 tl bakpoeder
- rasp van een halve citroen
- 60 gr roomboter
- 2 appels
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 1 tl kaneel
Voor de gekarameliseerde pecannoten
- 75 gr pecannoten
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 1 el roomboter
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een stuk bakpapier klaar.
Begin met het deeg. Doe de amandelmeel, boekweitmeel, het eiwit, 2 eetlepels maïzena, bakpoeder, roomboter en citroenrasp in een kom en kneed met de hand tot een deegbal. Let op! Het deeg is suikervrij. Wil je een wat zoeter deeg? Kneed dan wat kokosbloesemsuiker of honing door het deeg.
Verwijder het klokhuis van de appels, snijd ze in vieren en daarna in dunne plakjes. Meng de appelplakjes in een kom met de kokosbloesemsuiker, de overige eetlepel maïzena en kaneel.
Leg het deeg op een stuk bakpapier. Vorm met de hand een ronde platte vorm van de deegbal. Het deeg kan wat breekbaar zijn (dit komt door de amandelmeel) en daarom gebruik ik geen deegroller. Met de hand werkt beter. Strooi wat amandelmeel over het deeg en verdeel de appeltjes erover. Laat een stukje van de randen vrij. Vouw de randen om en bestrijk met losgeklopt ei.
Bak de amandel galette 25 tot 30 minuten in het midden van de oven.
Maak ondertussen de gekarameliseerde pecannoten. Smelt de roomboter in de pan en roer het kokosbloesemsuiker erdoor. Voeg de pecannoten toe en roer al omscheppend zo’n twee minuten. Haal de noten uit de pan en laat afkoelen.
Haal de galette uit de oven en strooi de gekarameliseerde pecannoten erover. Serveer naar wens met een klodder room, een eetlepel volle kwark of een bolletje ijs!
0 reacties