Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

door | mei 19, 2022 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 1 reactie

ananas-barbecue

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je delen ;) Want dat was deze ananas van de barbecue absoluut. Door de schijven ananas te roosteren op de barbecue, krijgen ze súperveel smaak. De suikers erin gaan namelijk een beetje karamelliseren en dat proef je. Bovendien geeft de BBQ het fruit een rokerig smaakje, wat supergoed combineert met die zoete touch. Laat de ananas na het roosteren kort afkoelen en schep er dan een bolletje vanille-ijs op, top af met koekkruimels en giet er een beetje dulce de leche overheen. Een simpele en méér dan perfecte afsluiter van een avondje barbecueën!

ananas-barbecue

Ananas (en ander fruit) van de barbecue

Ik ga er tóch nog even verder op in, dat fruit van de barbecue. Het is namelijk niet alleen ananas die je hier heerlijk op kunt klaarmaken. Ook perzik, nectarine en zelfs watermeloen zijn populaire keuzes. Net als bij de ananas, zorgt de hitte van de barbecue (die de fruitsuikers doet karamelliseren) hierbij voor de intense zoete smaak. Mijn tip: voeg ook een snufje zout toe om het zoete nóg meer te benadrukken (ja, zo werkt dat!). Heb je geen barbecue of geen zin/tijd om dat ding op temperatuur te brengen? Dan kan je fruit ook prima roosteren in een grillpan of in de oven. Een tijdje geleden deed ik dat bijvoorbeeld met druiven met een beetje olijfolie en honing. In één woord: goddelijk. Net als deze gebakken vijgen bij geroosterde aubergines. Of denk eens aan typische kerstgerechten (I know, het is niet makkelijk om van barbecues naar Kerst te schakelen) waarbij je vaak warme cranberrycompote of rode bessensaus krijgt. Conclusie: warm fruit is zo gek nog niet en laat niemand je iets anders wijsmaken ;) 

Meer gerechten met warm fruit

ananas-barbecue

Dit heb je nodig voor deze ananas van de barbecue met dulce de leche / 4 personen

  • 1 ananas
  • 3 el ahornsiroop
  • klein snufje zout
  • 4 el dulce de leche – kant en klaar of gebruik de zelfgemaakte dulce de leche uit dit recept! (of gebruik karamelsaus)
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 2 koggetjes (karamel koekjes) – kletskoppen zijn ook lekker!

 

Zo maak je het

Verwarm de barbecue tot een temperatuur van 180 graden.

Verwijder met een scherp mes de kroon en de harde schil van de ananas. Snijd de ananas daarna in vier dikken plakken en verwijder bij elke plak de harde binnenkant.

Bestrijk de ananas aan beide kanten met ahornsiroop. Rooster de plakken twee minuten per kant op de barbecue.

Laat de ananas kort afkoelen. Serveer de geroosterde ananas met een bolletje vanille-ijs in het midden met daarop dulce de leche, een klein snufje zout en een verkruimelde koekjes.

Geniet!

ananas-barbecue

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Je weet het: ik maak gráág indruk op mijn gasten. Hoe goed ik ze ook ken (en hoe goed ze mij ook kennen, vooral) - ik ben graag de veroorzaker van openvallende monden tijdens een diner. Eén gerecht waarmee ik altijd punten scoor, is biet in zoutkorst. In theorie is...

Lees meer
Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Ik ben gek op borrelen. Toch laat ik het favoriete borrelhapje van de gemiddelde Nederlander meestal achterwege: bittergarnituur is niet aan mij besteed. En niet omdat ik het niet lekker vind (hallo, wie houdt er niet van zo'n gloeiendhete bitterbal of...

Lees meer
Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zeg je 'ultieme luxe', dan zeg je 'zalm sashimi'. (Of kaviaar, oesters, champagne, oké oké...) Ik vind zalm sashimi zo fantastisch lekker. Zoals ik al zei: het is heel chique en luxueus, maar niet onbereikbaar. Des te leuker! Met een goede zalmfilet en een paar hele...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. freddy RUTTEN

    ik vond een heerlijk lekker dessert
    ik heb zelf al 1 keer gemaakt maar met andere honing en met andere ijs
    om dat ik diabeet bent ik vind dat bij de tas koffie bij hoort

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.