...

Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

door | mei 19, 2022 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 2 reacties

ananas-barbecue

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je delen ;) Want dat was deze ananas van de barbecue absoluut. Door de schijven ananas te roosteren op de barbecue, krijgen ze súperveel smaak. De suikers erin gaan namelijk een beetje karamelliseren en dat proef je. Bovendien geeft de BBQ het fruit een rokerig smaakje, wat supergoed combineert met die zoete touch. Laat de ananas na het roosteren kort afkoelen en schep er dan een bolletje vanille-ijs op, top af met koekkruimels en giet er een beetje dulce de leche overheen. Een simpele en méér dan perfecte afsluiter van een avondje barbecueën!

ananas-barbecue

Ananas (en ander fruit) van de barbecue

Ik ga er tóch nog even verder op in, dat fruit van de barbecue. Het is namelijk niet alleen ananas die je hier heerlijk op kunt klaarmaken. Ook perzik, nectarine en zelfs watermeloen zijn populaire keuzes. Net als bij de ananas, zorgt de hitte van de barbecue (die de fruitsuikers doet karamelliseren) hierbij voor de intense zoete smaak. Mijn tip: voeg ook een snufje zout toe om het zoete nóg meer te benadrukken (ja, zo werkt dat!). Heb je geen barbecue of geen zin/tijd om dat ding op temperatuur te brengen? Dan kan je fruit ook prima roosteren in een grillpan of in de oven. Een tijdje geleden deed ik dat bijvoorbeeld met druiven met een beetje olijfolie en honing. In één woord: goddelijk. Net als deze gebakken vijgen bij geroosterde aubergines. Of denk eens aan typische kerstgerechten (I know, het is niet makkelijk om van barbecues naar Kerst te schakelen) waarbij je vaak warme cranberrycompote of rode bessensaus krijgt. Conclusie: warm fruit is zo gek nog niet en laat niemand je iets anders wijsmaken ;) 

Meer gerechten met warm fruit

ananas-barbecue

Dit heb je nodig voor deze ananas van de barbecue met dulce de leche / 4 personen

  • 1 ananas
  • 3 el ahornsiroop
  • klein snufje zout
  • 4 el dulce de leche – kant en klaar of gebruik de zelfgemaakte dulce de leche uit dit recept! (of gebruik karamelsaus)
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 2 koggetjes (karamel koekjes) – kletskoppen zijn ook lekker!

 

Zo maak je het

Verwarm de barbecue tot een temperatuur van 180 graden.

Verwijder met een scherp mes de kroon en de harde schil van de ananas. Snijd de ananas daarna in vier dikken plakken en verwijder bij elke plak de harde binnenkant.

Bestrijk de ananas aan beide kanten met ahornsiroop. Rooster de plakken twee minuten per kant op de barbecue.

Laat de ananas kort afkoelen. Serveer de geroosterde ananas met een bolletje vanille-ijs in het midden met daarop dulce de leche, een klein snufje zout en een verkruimelde koekjes.

Geniet!

ananas-barbecue

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Nes

    Dit is echt het allerlekkerste en mooiste dessert van de bbq!

    Antwoord
  2. freddy RUTTEN

    ik vond een heerlijk lekker dessert
    ik heb zelf al 1 keer gemaakt maar met andere honing en met andere ijs
    om dat ik diabeet bent ik vind dat bij de tas koffie bij hoort

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *