You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je delen ;) Want dat was deze ananas van de barbecue absoluut. Door de schijven ananas te roosteren op de barbecue, krijgen ze súperveel smaak. De suikers erin gaan namelijk een beetje karamelliseren en dat proef je. Bovendien geeft de BBQ het fruit een rokerig smaakje, wat supergoed combineert met die zoete touch. Laat de ananas na het roosteren kort afkoelen en schep er dan een bolletje vanille-ijs op, top af met koekkruimels en giet er een beetje dulce de leche overheen. Een simpele en méér dan perfecte afsluiter van een avondje barbecueën!
Ananas (en ander fruit) van de barbecue
Ik ga er tóch nog even verder op in, dat fruit van de barbecue. Het is namelijk niet alleen ananas die je hier heerlijk op kunt klaarmaken. Ook perzik, nectarine en zelfs watermeloen zijn populaire keuzes. Net als bij de ananas, zorgt de hitte van de barbecue (die de fruitsuikers doet karamelliseren) hierbij voor de intense zoete smaak. Mijn tip: voeg ook een snufje zout toe om het zoete nóg meer te benadrukken (ja, zo werkt dat!). Heb je geen barbecue of geen zin/tijd om dat ding op temperatuur te brengen? Dan kan je fruit ook prima roosteren in een grillpan of in de oven. Een tijdje geleden deed ik dat bijvoorbeeld met druiven met een beetje olijfolie en honing. In ƩƩn woord: goddelijk. Net als deze gebakken vijgen bij geroosterde aubergines. Of denk eens aan typische kerstgerechten (I know, het is niet makkelijk om van barbecues naar Kerst te schakelen) waarbij je vaak warme cranberrycompote of rode bessensaus krijgt. Conclusie: warm fruit is zo gek nog niet en laat niemand je iets anders wijsmaken ;)Ā
Meer gerechten met warm fruit
- Gevulde perzik met geitenkaas en serranoham
- Vijgenhapjes met geitenkaas en serranoham (raad eens wat goed combineert met fruit ā haha)
- Halloumi met kersencompote en vijg
Dit heb je nodig voor deze ananas van de barbecue met dulce de leche / 4 personen
- 1 ananas
- 3 el ahornsiroop
- klein snufje zout
- 4 el dulce de leche ā kant en klaar of gebruik de zelfgemaakte dulce de leche uit dit recept! (of gebruik karamelsaus)
- 4 bolletjes vanille-ijs
- 2 koggetjes (karamel koekjes) ā kletskoppen zijn ook lekker!
Ā
Zo maak je het
Verwarm de barbecue tot een temperatuur van 180 graden.
Verwijder met een scherp mes de kroon en de harde schil van de ananas. Snijd de ananas daarna in vier dikken plakken en verwijder bij elke plak de harde binnenkant.
Bestrijk de ananas aan beide kanten met ahornsiroop. Rooster de plakken twee minuten per kant op de barbecue.
Laat de ananas kort afkoelen. Serveer de geroosterde ananas met een bolletje vanille-ijs in het midden met daarop dulce de leche, een klein snufje zout en een verkruimelde koekjes.
Geniet!
Dit is echt het allerlekkerste en mooiste dessert van de bbq!
ik vond een heerlijk lekker dessert
ik heb zelf al 1 keer gemaakt maar met andere honing en met andere ijs
om dat ik diabeet bent ik vind dat bij de tas koffie bij hoort