...

Zo maak je zelf granola

Zo maak je zelf granola

door | jan 3, 2015 | Ontbijt, Recepten | 4 reacties

Heel cliché, maar een gezonde start van je dag begint bij een ontbijt. Zo breng je je lichaam op gang en begint je spijsverteringsmotor te werken. Het hoeft geen spectaculair groot ontbijt te zijn. Persoonlijk krijg ik niet zoveel op als ik er vroeg uit moet en dus ben ik fan van meeneemontbijtjes! Liefst wat yoghurt, vers fruit, een zoetmakertje en natuurlijk mijn homemade granola waarvan er altijd een pot in de kast staat. Bijna altijd, want soms pak ik er wel eens een handje van als snack en dan heb ik dus niet meer genoeg voor de rest van de week ;)

Wisten jullie dat zelf granola maken vele malen gezonder is dan de granola of cruesli uit de winkel? Ik zie de laatste tijd steeds meer gezonde varianten opduiken in de supermarkt, maar als je jezelf even verdiept in de achterkant van de verpakking zul je zien dat er toch wel erg veel toevoegingen in zitten. De o zo gezonde granola wordt verpest door geraffineerde suikers en E-nummers. Gelukkig is het super easy  om het zelf te maken. Het is een kwestie van fijnhakken en door elkaar mengen. Eventjes in de oven en je hebt een hele week plezier van je zelfgemaakte granola. En je kunt hem helemaal naar eigen wens maken door er verschillende smaakmakers aan toe te voegen.

 

Voor 5 porties heb je nodig

  • 200 gram gemengde rauwe en ongezouten noten
  • 100 gram havervlokken
  • 2 el kokosvet
  • 2 el honing
  • snufje zout

 

Smaakmakers die je kunt toevoegen wanneer de granola klaar is

  • kaneel
  • sesamzaadjes
  • speculaas of koekkruiden
  • cacao poeder
  • cacao nibs
  • zonnebloempitten
  • kokossnippers
  • gedroogde bessen als goji’s, moerbeien, krenten, cranberry’s, abrikozen etc.
  • stukjes pure chocolade
  • of extra superfoods als ciazaad, lijnzaad of hennepzaad

 

1

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 100 graden. Door de granola op een zo laag mogelijke temperatuur te bakken blijven er zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden.

Hak de noten fijn en smelt het kokosvet in een pannetje om tot olie. Zorg dat je de noten niet te fijn hakt, zodat je een fijne bite  krijgt in je granola.

Meng in een kom alle basis ingrediënten goed door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover het mengsel, liefst zo gelijkmatig mogelijk.

Zet de plaat een uurtje in de oven. Schep het af en toe om.

Laat de granola volledig afkoelen als hij klaar is. Hij zal in het begin  nog een beetje plakkerig zijn, maar het wordt vanzelf harder.

Schep als laatste je favoriete smaakmakers er doorheen.

Bewaar je granola in een schone en luchtdichte pot.

 

Ik eet mijn granola altijd met een paar scheppen yoghurt. Soms maak ik een papje van appel en banaan als er geen yoghurt of kwark in huis is. Ook super lekker! Mijn favoriete smaakmakers voor erin zijn kaneel, lijnzaad, chiazaad, cacao nibs, kokossnippers en gedroogd fruit.

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer
Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love...

Lees meer
Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Ik ging weer eens uit lunchen en jullie weten wat dat betekent: ik had meteen weer inspiratie voor een vét lekker recept! Als ik buiten de deur, in een restaurant, iets bestel waar ik écht over te spreken ben, maak ik eigenlijk meteen mentale notities. Voor thuis,...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

  1. chell

    De granola zit nu bij mij in de oven! Ik heb alleen gebrande cashewnoten gebruikt, wel ongezouten. Zou het hier ook lekker mee zijn? En wat is het voordeel van ongebrande noten (dat bedoel je met rauw toch?)

    Antwoord
    • Bo

      Ik heb mijn granola nog nooit met cashews gemaakt maar het zal ongetwijfeld lekker zijn :) Ik maak morgen een nieuwe pot en dan zal ik er ook eens cashews aan toe voegen. Met ongebrande noten bedoel ik inderdaad rauwe. Je kunt ook gebrande noten gebruiken, als ze maar ongezout zijn. Liefs, Bo

      Antwoord
  2. Mandy

    Klinkt heerlijk! Alle ingrediënten heb ik huis dus ik ga van de week eens bakken :).

    Antwoord
    • Bo

      Heerlijk :)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *