Heb jij wel eens een Chinees etentje gegeven? Ik maakte een tijdje geleden tijdens een workshop kennis met de Chinese keuken en ik besloot thuis spontaan om een tafel vol Chinese gerechtjes te maken. Perfect voor een zomers etentje in de tuin. Het resultaat was een heerlijk geurende keuken met een tafel vol gerechten om te delen. De Chinese keuken wordt gekenmerkt door meer dan zeventig verschillende bereidingswijzen en een mooie balans tussen groenten, vlees en vis op tafel. Marineren is een essentieel onderdeel en geen gerecht is compleet zonder groenten. Knoflook, chilipeper en rijstazijn zijn veelgebruikte smaakmakers. Ik keek ontzettend uit naar de workshop, omdat ik daarin aan de slag zou gaan met chefkok Danny Jansen (je kent hem waarschijnlijk van zijn programma op 24Kitchen) én met een van mijn favoriete merken, namelijk Lee Kum Kee! In mijn keuken zijn meerdere producten van dit merk te vinden en dat is niet zo gek ook aangezien Lee Kum Kee al 11 jaar lang op de eerste plaats staat als het gaat om authentieke Chinese sausmerken uit Hong Kong. Marineren, koken, kruiden, stoven, kleuren of dippen. Er is voor ieder wat wils.
Het begon allemaal toen meneer Lee Kum Sheung in 1888 aan een pan met oestersoep begon. De beste man vergat op de soep te letten en toen hij in de keuken kwam was de soep ingedikt tot een dikke saus. Hij proefde de saus en ontdekte een nieuwe heerlijke smaak en besloot de saus te verkopen als oestersaus. Vandaag de dag wordt deze Lee Kum Kee Premium Oestersaus na 130 jaar verkocht in meer dan 100 landen. De oesters die gebruikt worden voor deze saus moeten tussen de twee en drie jaar oud zijn en worden op de dag van de oogst direct verwerkt. Gebruik jij wel eens oestersaus en zo ja, waarvoor?
4 x recepten voor een Chinees etentje
Al die heerlijke sauzen vragen erom om lekker aan de slag te gaan met verschillende gerechten. Zo maakte ik fluffy bao buns met hoisin kip, sugar snaps en lekker veel koriander. Bereid de hoisin kip bij goed weer vooral op de barbecue voor een optimale smaak. Dan hebben we nog homemade dumplings met een smaakvolle vegetarische vulling van kastanje champignons en om het af te maken een groot bord gegrilde groenten met gezouten cashews en een heerlijk fris-zoete mango salade met verse munt. Elk gerecht is eenvoudig te maken en als je alles goed voorbereidt staan alle gerechten binnen 1.5 uur op tafel. Ik zeg, bel je vriendinnen en plan een gezellig Chinees etentje :D Hieronder vind je vier mega smaakvolle recepten. Ze zijn goed voor een etentje voor vier personen. Ik heb de Lee Kum Kee producten in meerdere gerechten terug laten komen zodat je niet een scala aan sausjes aan hoeft te schaffen :)
Vegetarische dumplings
Zelf dumplings maken is helemaal niet moeilijk. Voor dit recept heb je geen stoompan nodig, maar je bereidt ze eenvoudig in de koekenpan op een manier waarop de dumplings een knapperig korstje krijgen terwijl de binnenkant zacht gegaard is. Dip de dumplings in lekker dipje die je naar wens extra spicy kunt maken met de Chiu Chow Chili Olie. Ik gebruik deze spicy olie vaak in marinades, dips, sauzen en voor het aflakken van bijvoorbeeld kip. Koop gerust een potje, hij blijft zeker een jaar goed in de koelkast!
Dit heb je nodig voor 16 stuks
- 400 gr kastanje champignons
- 2 lente uitjes
- 2 teentjes knoflook
- 100 gr rode kool
- 16 dumplingvellen – ontdooit
- 2 el Premium Lichte Sojasaus + extra om in te dippen – Lee Kum Kee
- 1/2 tl Chiu Chow Chili Olie – Lee Kum Kee
Zo maak je het
Begin met de vulling. Snijd de champignons en lente uitjes klein. Houd wat van het groen van de lente ui apart voor over de bao broodjes straks. Pers de knoflook uit en snijd de kool in dunne reepjes. Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en fruit alles zo’n vijf minuten aan. Breng op smaak met twee eetlepels Lee Kum Kee Premium Lichte Sojasaus. Doe het mengsel daarna in je keukenmachine en pureer tot je een grof mengsel hebt. Het hoeft niet helemaal glad te zijn.
Neem een dumplingvel, schep een theelepeltje van het kastanjemengsel in het midden en vouw de dumpling dicht zoals op de foto. Maak de randjes van het vel nat zodat alles goed dicht blijft zitten. Zorg dat je een vochtige theedoek over de nog niet gebruikte vellen legt zodat deze niet uitdrogen. Ga door tot je 16 stuks hebt.
Verhit nog een klein scheutje olie in de koekenpan en bak de dumplings twee minuten aan een kant tot ze mooi goudbruin zijn. Draai ze om en voeg 150 milliliter water toe aan de pan. Kijk uit voor spetters! Leg een deksel op de pan en stoom de dumplings in vijf munten verder gaar.
Serveer de dumplings met Premium Lichte Sojasaus en naar wens een drupje Chiu Chow Chili Olie.
Mango salade met munt
Deze mango salade is een heerlijk zoete afwisseling tussen de zoute smaken van de andere gerechten. Weer eens wat anders dan een salade van rucola! Neem bij voorkeur een mango die nog niet helemaal rijp is. Dit snijdt wat makkelijker. Deze salade smaakt ook heerlijk in combinatie met gebakken garnalen erdoor.
Dit heb je nodig voor vier personen
- 2 mango’s – liefst nog niet helemaal rijp
- Flink bosje verse munt
- 2 lente uitjes
- 2 el sesamzaadjes
- Klein handje gezouten cashews
- 3 el Chinese Style Vinaigrette Dressing – Lee Kum Kee
- Optioneel: 1 tl Chiu Chow Chili Olie – Lee Kum Kee
Zo maak je het
Schil de mango’s en snijd ze in kleine blokjes. Hak de munt fijn en snijd de lente ui in ringetjes. Hak ook de cashews klein en meng in een grote kom alle ingrediënten door elkaar. Schep de dressing er pas doorheen wanneer je aan tafel gaat.
Bao buns met hoisin kip
Dit gerecht is mijn grote favoriet! Heerlijk sappige kippendij gegaard in een marinade van Lee Kum Kee Hoisin- en Sojasaus. De bao broodjes vind je kant en klaar in het vriesvak van de toko. Binnenkort zal ik een recept plaatsen waarin ik je laat zien hoe je ze zelf kunt maken.
Dit heb je nodig voor 4 stuks
- 300 gr kippendijfilet
- 1 teentje knoflook
- 4 el Premium Lichte Sojasaus – Lee Kum Kee
- 1 el Hoisinsaus – Lee Kum Kee
- 100 gr sugar snaps – of ander soort peultjes
- 1/2 komkommer
- Scheut azijn – bijvoorbeeld rijst of witte wijnazijn
- 4 bao broodjes
- Handje verse koriander
Zo maak je het
Pers de knoflook uit. Meng de Lee Kum Kee Premium Lichte Sojasaus, Hoisinsaus en knoflook door elkaar. Masseer de kippendij in met de marinade. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de filets aan beide kanten gaar.
Snijd de komkommer in dunne slierten. Leg de slierten in een diep bord en besprenkel met een scheut azijn.
Kook de sugar snaps vier minuten in kokend water en spoel direct daarna met koud water.
Ontdooi de bao buns. Breng een laagje water in een pan waarin een vergiet past aan de kook. Leg de buns in (twee porties als ze er niet alle vier inpassen) het vergiet, sluit af met een deksel of een stuk aluminiumfolie en stoom ze in 8 tot 10 minuten zacht.
Klap de buns open. Snijd de kip in repen en beleg de buns met de kip, sugar snaps, zure komkommer, verse koriander en het achtergehouden groen van de lente ui. Serveer de bao buns met een klein schaaltje extra saus erbij.
Gegrilde groenten in hoisin
Last but not least, een groot bord vol gegrilde groenten met knapperige gezouten cashews. Je maakt dit gerecht compleet door de groenten subtiel op smaak te brengen door er een klein laagje saus overheen te kwasten.
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 1 aubergine
- 1 courgette
- Handje gezouten cashews
- Handje verse koriander
- 1 el Hoisinsaus – Lee Kum Kee
Zo maak je het
Snijd de groenten in plakken van zo’n 2 centimeter. Verhit een grillpan zonder olie en grill de groenten aan beide kanten. Lak één kant in met hoisin voordat je ze omdraait.
Serveer de groenten op een groot bord en garneer voordat je aan tafel gaat met koriander en gezouten cashews.
Heb je (een van) de gerechten gemaakt? Ik ben super benieuwd wat je ervan vond. Laat je het me weten hieronder in de comments of op Instagram of Facebook? Via Facebook loopt er op dit moment een winactie. Klik hier om mee te doen en win een tas vol Lee Kum Kee producten :D
Ik heb 2 vd 4 gerechten gemaakt. De broodjes en de gegrilde groenten. Het was ontzettend lekker.. Komt bij de favorieten. De andere 2 gerechten staan ook mijn to do lijst. 👍🏻
Superleuk om te horen!
Ik heb deze 4 gerechten afgelopen zaterdag gemaakt. Het was mega lekker! Iedereen was super enthousiast :)
Ik volg je verder op Instagram.
Bedankt om deze gerechten te delen. TOP!!!
Superleuk om te horen!:D