Ik gok dat 90 % van de Nederlanders vlees als hoofdgerecht op tafel zet tijdens het kerstdiner. En daar is natuurlijk niets mis mee. Ikzelf ben gek op een goed stuk vlees. Maar wat als er iemand komt eten die vegetarisch eet? Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch eetpatroon (of een vegetarisch kerstmenu), dus het zou zomaar kunnen dat jij dit jaar iemand te eten krijgt die vegetariër is. Speciaal daarvoor maakte ik 3 x vegetarische hoofdgerechten voor in je kerstmenu + wijnsuggesties! Naast dat ze smaakvol zijn, zijn ze ook nog eens super makkelijk te maken en geeft Mike je er passende wijntips bij.
Geniet ervan en ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt! Heb je een recept gemaakt? Laat het mij dan vooral weten in een reactie hieronder of op Facebook of Insta.
1. Bloemkoolsteak met paddenstoelensaus
Deze bloemkoolsteak is gemaakt van (je raadt het al) bloemkool en gebakken in een kruidige boter van garam massala. Maak daar een heerlijke saus van paddenstoelen bij en je hebt een verrassend lekker vegetarische maaltijd.
Wijnsuggestie van Mike: Protos Reserva. Deze top tempranillo heeft een volle smaak met fijne zuren. De garam masala boter blijkt een fantastische combinatie te zijn met deze kruidige en fruitige wijn!
Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €21,99
2. Flespompoen uit de oven met notengehakt 
Dit gerecht staat onwijs leuk op tafel. Serveer deze gevulde flespompoen op een grote schaal en snijd hem aan op tafel. Een beetje zoals je met een rollade zou doen. De pompoen is gevuld met een kruidig gehakt gemaakt van geroosterd brood en noten.
Wijnsuggestie: Vitulia Crianza. Deze mooie volle Crianza met vanilletoetsen en een licht rokerig karakter is super smakelijk bij deze pompoen met notengehakt. Hij komt onder andere goed tot zijn recht door het geroosterde brood waarmee het gehakt is gemaakt.
Verkrijgbaar bij Pasión y vino voor €14,95
3. Vegetarische wellington met truffelsaus
Een heerlijk mengsel van paddenstoelen verpakt in een jasje van bladerdeeg. JUM. Serveer daar een saus van truffel bij en je avond kan niet meer stuk.
Wijnsuggestie: Bodegas Anta 2015. Deze sappige krachtpatser met ongeveer 4 maanden houtrijping staat als een huis naast dit gerecht met een stevige truffelsaus. Een mooi gemaakte wijn die goed in balans is en een échte Ribera del Duero!
Verkrijgbaar bij HEMA voor €8,50
Inmiddels mogen bijna 300 wijnmakers Denominación de Origen, Ribera del Duero op hun fles zetten met de classificatie Joven, Roble, Crianza, Reserva of Gran Reserva. Ribera wijnen passen onwijs goed in een winters menu zoals hierboven. Tip: drink een Ribera del Duero altijd iets gekoeld, op zo’n 16 – 18 graden, zelfs als de nachten weer wat koeler worden
Hey super! Die bloemkooldinges ga ik zeker proberen binnenkort( geen kerstdiner te koken), leuk, Thanks!???