...

17 x de lekkerste recepten met vijgen

17 x de lekkerste recepten met vijgen

door | aug 15, 2022 | Recepten | 0 Reacties

vijgen uit de oven

17 x de lekkerste recepten met vijgen. Vijgen: ik ben er dol op! Deze zoete vrucht is heerlijk (én voedzaam want hallo vitaminen, mineralen en vezels!) als tussendoortje, maar is ook geweldig te combineren met andere ingrediënten. Zoete én hartige ingrediënte wel te verstaan. Qua bereidingswijze kun je ook alle kanten op met vijgen. Denk aan bakken, flamberen, karameliseren, roosteren, vullen, poffen. Wist je dat de allerbeste zoete smaakvrienden van vijg: karamel, chocolade, ahornsiroop, sinaasappel en kaneel zijn? En wat betreft hartige combinaties sla je de plank nooit mis met hazelnoot, rozemarijn, pancetta en zachte geitenkaas. Kortom: met verse vijgen kun je alle kanten op. Hieronder vind je 14 x overheerlijke recepten met vijgen.

1. Geroosterde vijgen (uit de oven) met burrata en serranoham

Nog op zoek naar een knáller van een borrelhapje? Dit is ‘m. Vijgen zijn op zichzelf al heerlijk om gewoon zo, uit de hand met schil en al, op te eten. Maar wanneer je vijgen verhit, gaan de suikers in de vrucht karamelliseren. Daardoor worden ze nog zoeter en voller van smaak. Combineer dat met romige en zoute ingrediënten en je creëert één grote smaakexplosie!

vijgen uit de oven

2. Geroosterde aubergines met halloumi en vijgen

Geroosterde aubergines uit de oven met daarop een portie romige baba ganoush, gebakken halloumi en partjes vijg (gebakken in een scheutje ahornsiroop). Echt een méga smaakbom was dit gerecht. Deze vegetarische avondmaaltijd barst van de vitamines en is ook nog eens super makkelijk te maken!

Geroosterde aubergines met halloumi en vijgen, Gezond avondeten, Vegetarisch avondeten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Avondeten oven, Koolhydraatarm avondeten, Gezonde recepten, Gezonde hoofdgerechten

3. Pizza met vijgen, rozemarijn en pancetta

Een heerlijk pizza recept met vijgen en pancetta. Geen zin om de pizzabodem zelf te maken? Gebruik dan gewoon kant en klaar pizzadeeg,- of bodem!

Recepten met vijgen

4. Verse vijgen met een heerlijke saus van brie en vanille

De heerlijke warme brie-saus met vanille is bijzonder subtiel en past perfect bij de zoete vijgen. Het is bijna een dessert; je zou het zeker ook in een kleine portie als nagerecht kunnen nemen!

Verse vijgen met een heerlijke saus van brie en vanille

5. Hartige havermout muffins met geitenkaas en vijgenjam

Deze heerlijke en voedzame muffins zijn glutenvrij, gemaakt van havermout (vult goed), courgette (hallo groenten) en geitenkaas (mijn grote liefde). Ik deed er als topping een klodder zelfgemaakte vijgen-jam op en die combi was he-le-maal geweldig. Een heerlijk en gezond tussendoortje!

Hartige havermout muffins met geitenkaas, Voedzame muffins, Lunch muffins, Glutenvrije muffins, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Originele lunch recepten, Glutenvrij lunchen, Beaufood recepten, Muffins met vijgenjam

6. Feestkrans van vijgen en camembert

Een feestelijke krans van bladerdeeg gevuld met vijgen en balsamico, met warme camembert in het midden om te dippen!

Recepten met vijgen2

7. Glutenvrije ontbijtcake met vijgen en blauwe bessen

Een heerlijke én glutenvrije cake met vijgen en blauwe bessen. Eet een stuk als ontbijt of serveer een lekkere plak bij de koffie!

Glutenvrije ontbijtcake met vijgen en blauwe bessen

8. Pinchos met vijgen, kaas en geroosterde pijnboompitten

Een smaakexplosie op een krokant broodje. Heer-lijk! Deze pinchos met vijgen zijn geweldig als borrelhap en nog eenvoudig te maken ook. Kies voor kwalitatieve oude kaas en rijpe zoete vijgen. Je weet niet wat je proeft.

Pincho’s met kaas, vijgen, honing en geroosterde pijnboompitten

9. Vijgenjam met kokosbloesemsuiker

Verse jam gemaakt van vijgen. Heerlijk op toast of op een cracker met kaas. Ook helemaal top voor bij een kaasplateau!

Vijgenjam met kokosbloesemsuiker, Voedzame jam, Voedzaam broodbeleg, Gezond broodbeleg, Zelf jam maken, Recepten met vijgen, Makkelijk vijgen recept, Beaufood recepten, Leuke foodblogs

10. Vijgen en appel crumble

Een overheerlijke vijgen en appel crumble met noten is krokant en zacht tegelijk. Klaar binnen 45 minuten en is zowel als gebak en ontbijt een aanrader.

11. Quiche met rode ui, verse vijgen & ricotta

Deze quiche is zoet én ook hartig. De combinatie met rode ui, honing en tijm is heerlijk, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de vulling!

quiche-met-vijgen

12. Havercakejes met ricotta, vijgen en pistache

Deze havercakejes kunnen prima door voor kleine taartjes. Heerlijk als dessert of voor bij de koffie. Smeer er voor het serveren vooral een lekkere laag ricotta op en garneer met partjes verse vijg. Genieten!

Havercakejes met ricotta, vijgen en pistache

13. Salade met zoete aardappel, verse vijgen en balsamico

Deze salade met zoete aardappel, verse vijgen en balsamico is een spin-off van een klassieker van Ottolenghi. Yotam serveert het geheel met onder andere geitenkaas en gebakken bosui. Maar ook zonder is het gerecht zálig.

salade-met-zoete-aardappel-verse-vijgen-en-balsamico

14. Broodje geitenkaas met vijgen

Een overheerlijk lunchgerecht bestaande uit twee knapperige boterhammen, met daarop warme geitenkaas en verse vijgen!

Vijg-geitenkaas-thaise-basilicum-2-scaled-1

 

15. Hartige galette met camembert en vijgen 

Perfect voor bij de borrel: een hartige galette met vijgen, camembert (is en blijft een heerlijke smaakcombi) met appel en een drupje calvados..

galette-met-camembert

16. Cheesecake mousse met vijgen

Een heerlijk zoete én voedzame cheesecake mousse gemaakt van.. cashewnoten! Daardoor zit hij bombol gezonde vetten. Extra lekker met verse zoete vijgen on top. 

cheesecake-mousse-vijgen-4

17. Clafoutis met amandel en verse vijgen

Een luchtige Franse clafoutis, gemaakt van havermout en amandelmeel. Met daarop, ja je raadt het al, grote zoete vijgen! Heerlijk voor bij de koffie óf als ontbijt.

Clafoutis met amandel en verse vijgen

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *