17 x de lekkerste recepten met vijgen. Vijgen: ik ben er dol op! Deze zoete vrucht is heerlijk (én voedzaam want hallo vitaminen, mineralen en vezels!) als tussendoortje, maar is ook geweldig te combineren met andere ingrediënten. Zoete én hartige ingrediënte wel te verstaan. Qua bereidingswijze kun je ook alle kanten op met vijgen. Denk aan bakken, flamberen, karameliseren, roosteren, vullen, poffen. Wist je dat de allerbeste zoete smaakvrienden van vijg: karamel, chocolade, ahornsiroop, sinaasappel en kaneel zijn? En wat betreft hartige combinaties sla je de plank nooit mis met hazelnoot, rozemarijn, pancetta en zachte geitenkaas. Kortom: met verse vijgen kun je alle kanten op. Hieronder vind je 14 x overheerlijke recepten met vijgen.
1. Geroosterde vijgen (uit de oven) met burrata en serranoham
Nog op zoek naar een knáller van een borrelhapje? Dit is ‘m. Vijgen zijn op zichzelf al heerlijk om gewoon zo, uit de hand met schil en al, op te eten. Maar wanneer je vijgen verhit, gaan de suikers in de vrucht karamelliseren. Daardoor worden ze nog zoeter en voller van smaak. Combineer dat met romige en zoute ingrediënten en je creëert één grote smaakexplosie!
2. Geroosterde aubergines met halloumi en vijgen
Geroosterde aubergines uit de oven met daarop een portie romige baba ganoush, gebakken halloumi en partjes vijg (gebakken in een scheutje ahornsiroop). Echt een méga smaakbom was dit gerecht. Deze vegetarische avondmaaltijd barst van de vitamines en is ook nog eens super makkelijk te maken!
3. Pizza met vijgen, rozemarijn en pancetta
Een heerlijk pizza recept met vijgen en pancetta. Geen zin om de pizzabodem zelf te maken? Gebruik dan gewoon kant en klaar pizzadeeg,- of bodem!
4. Verse vijgen met een heerlijke saus van brie en vanille
De heerlijke warme brie-saus met vanille is bijzonder subtiel en past perfect bij de zoete vijgen. Het is bijna een dessert; je zou het zeker ook in een kleine portie als nagerecht kunnen nemen!
5. Hartige havermout muffins met geitenkaas en vijgenjam
Deze heerlijke en voedzame muffins zijn glutenvrij, gemaakt van havermout (vult goed), courgette (hallo groenten) en geitenkaas (mijn grote liefde). Ik deed er als topping een klodder zelfgemaakte vijgen-jam op en die combi was he-le-maal geweldig. Een heerlijk en gezond tussendoortje!
6. Feestkrans van vijgen en camembert
Een feestelijke krans van bladerdeeg gevuld met vijgen en balsamico, met warme camembert in het midden om te dippen!
7. Glutenvrije ontbijtcake met vijgen en blauwe bessen
Een heerlijke én glutenvrije cake met vijgen en blauwe bessen. Eet een stuk als ontbijt of serveer een lekkere plak bij de koffie!
8. Pinchos met vijgen, kaas en geroosterde pijnboompitten
Een smaakexplosie op een krokant broodje. Heer-lijk! Deze pinchos met vijgen zijn geweldig als borrelhap en nog eenvoudig te maken ook. Kies voor kwalitatieve oude kaas en rijpe zoete vijgen. Je weet niet wat je proeft.
9. Vijgenjam met kokosbloesemsuiker
Verse jam gemaakt van vijgen. Heerlijk op toast of op een cracker met kaas. Ook helemaal top voor bij een kaasplateau!
10. Vijgen en appel crumble
Een overheerlijke vijgen en appel crumble met noten is krokant en zacht tegelijk. Klaar binnen 45 minuten en is zowel als gebak en ontbijt een aanrader.
11. Quiche met rode ui, verse vijgen & ricotta
Deze quiche is zoet én ook hartig. De combinatie met rode ui, honing en tijm is heerlijk, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de vulling!
12. Havercakejes met ricotta, vijgen en pistache
Deze havercakejes kunnen prima door voor kleine taartjes. Heerlijk als dessert of voor bij de koffie. Smeer er voor het serveren vooral een lekkere laag ricotta op en garneer met partjes verse vijg. Genieten!
13. Salade met zoete aardappel, verse vijgen en balsamico
Deze salade met zoete aardappel, verse vijgen en balsamico is een spin-off van een klassieker van Ottolenghi. Yotam serveert het geheel met onder andere geitenkaas en gebakken bosui. Maar ook zonder is het gerecht zálig.
14. Broodje geitenkaas met vijgen
Een overheerlijk lunchgerecht bestaande uit twee knapperige boterhammen, met daarop warme geitenkaas en verse vijgen!
15. Hartige galette met camembert en vijgen
Perfect voor bij de borrel: een hartige galette met vijgen, camembert (is en blijft een heerlijke smaakcombi) met appel en een drupje calvados..
16. Cheesecake mousse met vijgen
Een heerlijk zoete én voedzame cheesecake mousse gemaakt van.. cashewnoten! Daardoor zit hij bombol gezonde vetten. Extra lekker met verse zoete vijgen on top.
17. Clafoutis met amandel en verse vijgen
Een luchtige Franse clafoutis, gemaakt van havermout en amandelmeel. Met daarop, ja je raadt het al, grote zoete vijgen! Heerlijk voor bij de koffie óf als ontbijt.
0 reacties